Krokus wiosenny ‚Ryby Giant’ jest bardzo popularny.

Zależnie od gatunku mogą kwitnąć wczesną wiosną, lub jesienią. sadzone w grupach tworzą na trawniku barwne dywany. Krokusy nazywane też szafranami to jedne z ciekawszych roślin cebulowych. Z ich kwiatów powstaje wyjątkowa przyprawa.

Białe kwiaty żyłkowane fioletowo, krokus wiosenny ‚King of the Striped’.

Krokus należy do rodziny kosaćcowatych, jak irys, czy mieczyk. Inaczej krokus uprawny (łac. Crocus sativus), nazywany jest też szafranem uprawnym, lub szafranem siewnym. (Do rodzaju krokus należy ok. 100 gatunków). W warunkach naturalnych krokusy występują od Europy po Azję i północną Afrykę. W Europie często jednak to rośliny w naturze rzadkie i chronione, dlatego stanowią lokalną atrakcję. Np. w Tatrach wiosną szafran spiski jest atrakcją Doliny Chochołowskiej.

Krokus to także popularna i lubiana roślina ogrodowa (ok. 30 gatunków). W zależności od gatunku kwitną wiosną albo jesienią, dobrze jest sadzić je razem, aby dwa razy w roku cieszyć się ich kwiatami. Dorastają do 10-15 cm wysokości. Krokusy mają kwiaty koloru liliowego z ciemniejszymi prążkami, jednorodnie fioletowe, żółte, białe czy różowe.

Ciekawe odmiany wiosenne: ‚Flower Record’ o fiołkowych kwiatach; ‚Golden Yellow’ kwiaty koloru żółtego, ‚Ruby Giant’, purpurowo-fioletowe, ‚Zephyr’ kwiaty srebrno-niebieskie, ‚Snowbunting’ (k. botaniczny, kwiaty biało-żółte o spiczastych płatkach. Odmiany jesienne: ‚Zonatus’ kwiaty różowo-purpurowe, ‚Speciosus’ kwiaty liliowe.

Cebulki krokusów sadzimy do gruntu we wrześniu i październiku na głębokości ok. 8 cm. Krokusy lubią glebę próchniczną, miejsca słoneczne i łatwo nagrzewające się, dlatego doskonale sprawdzą się na skalniakach. Generalnie krokus nadaje się na rabaty wielokwiatowe, obrzeża trawnika, nasadzenia pod drzewami oraz krzewami. Kwiaty wiosenne możemy sadzić np. wraz z hiacyntami, szafirkami i tulipanami, by stworzyły wspaniały kobierzec. Cebulki możemy też uprawiać w pojemnikach i skrzyniach. (Roślina jest mrozoodporna). W glebie cebulki mogą być niszczone przez nornice, wiewiórki i myszy (dlatego warto je sadzić w koszykach).

Szafran to również roślina przyprawowa. Żółty proszek uzyskiwany ze znamion kwiatów (są wysuszone i rozdrobnione) jest najdroższą przyprawą na świecie. Aby przygotować 1 kg przyprawy potrzeba… 150 tys. kwiatów. Uprawa szafranu jest bardzo pracochłonna, 1 ha plantacji w pełnym rozwoju daje zaledwie od 15 do 25 kg suchej przyprawy. (Obecnie największe uprawy na świecie są w Turcji). Szafran barwi potrawy na żółto (daje się go bardzo niewiele, zbyt duża ilość sprawia, że danie staje się gorzkie). Najczęściej stosuje się go do przyprawiania ryżu, owoców morza, zup i ciast. W Polsce sławne były tzw. „baby szafranowe”, czyli żółte ciasta drożdżowe, które przygotowywano na Wielkanoc.

Krokus jesienny, ogród botaniczny Wrocław.

W starożytności używano szafranu powszechnie jako afrodyzjaku, barwnika tkanin, czy substancji do produkcji perfum.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

*